Excizie formatiuni ale pielii si tesutului subcutanat

Excizie formatiuni ale pielii si tesutului subcutanat (nevi pigmentari, veruci, chisturi sebacee si sinoviale, tumori cutanate si subcutanate…)

Formatiunile pielii si tesutului subcutanat se numesc tumori si reprezinta o aglomerare celulara fara functionalitate.

Tumorile pot fi benigne sau maligne

Tumorile benigne sunt neoformatii celulare instabile cu tendinta la crestere lenta. Pot avea origine in orice structura a pielii. Au crestere lenta si nu metastazeaza.

Tumorile maligne reprezinta proliferari celulare anarhice care sunt capabile de invazie in tesuturile din jur si de diseminare la distanta (metastazare).
Factorul de risc major pentru cancerul cutanat este reprezentat de expunerea excesiva la soare, mai ales in copilarie.

TB cutanate pot fi:

– Tumori epiteliale (polipul, keratoza, etc);
– Tumori ale tesutului conjunctiv (cheloidul, xantelasmele, dermatofibroamele, lipoamele, etc);
– Tumori chistice (chistul epidermoid, chistul dermoid,etc);
– Tumori vasculare (hemangiomul);
– Tumori pigmentare (nevii pigmentari)
– Leziunile premaligne se definesc ca fiind proliferari benigne ale structurilor cutanate cu potential crescut de malignizare (keratoza actinica, dermatita postiradiere, leziuni ulcerative cronice,etc)

TM cutanate sunt:

– Carcinomul bazocelular (epiteliomul)-CBC;
– Carcinomul spinocelular-CSC;
– Melanomul malign.

Formatiunea tumorala este examinata histopatologic (ex HP), iar rezultalul acestui examen reprezinta diacnosticul de certitudine al formatiunii. Examinarea HP dureaza inte 2-4 saptamani.

img-17

Tratamentul este exclusiv chirurgical!

  • Excizia chirurgicala si sutura directa a plagii reprezinta indepartarea in bloc a pielii, rezultand in acelas loc o cicatrice. In functie de marimea exciziei cicatricea poate fi si ea mai mare sau mai mica, acceptata sau nu de pacient.
  • Excizia chirurgicala urmata de grefare (acoperirea defectului creat printr-o grefa cutanata, prelevata de la o regiune a corpului mai ferita vederii – coapse, fese). Dezavantajul acestei tehnici consta in diferentele de textura si culoare ale pielii grefate, uneori fiind prezenta si o denivelare (zona ca o adancitura) in zona operata. De asemenea in zona donatoare ramane o cicatrice cu o suprafata echivalenta cu accea a pielii recoltate. In unele cazuri se poate recolta piele de la nivelul pliului inghinal, cu sutura directa a plagii, rezultand doar o cicatrice liniara.
  • Excizia chirurgicala si acoperirea defectului prin folosirea unor lambouri cutanate din vecinatate, excesul de piele fiind rezultatul folosirii unui expander tisular. Aceasta tehnica este mai laborioasa si implica mai multe etape (introducerea expanderului sub piele, expandarea sa la volumul dorit prin injectii repetate de ser fiziologic, indepartarea expanderului si folosirea excesului de piele creat pentru acoperirea zonei plagii rezultata din indepartarea tatuajului). Pe langa avantajul ca tesutul folosit la acoperirea defectului este asemanator si compatibil cosmetic, apar insa si unele neajunsuri ca prezenta unor cicatrici suplimentare deformarea regiunii de vecinatate si uneori afectarea musculaturii comprimate.