Reparare leziuni tendoane
Mana este cel mai complicat segment al menbrului superior atat prin structura cat si prin functia sa care sunt adaptate complexitatii activitatii umane. Suprafata de proiectie din cortexul central este foatre mare, dovada complexitatii acestui organ-mana reprezinta 1/3 din suprafata materiei corticale.
Mana nu este doar organul prehensiunii si al celei mai importante sensibilitati discriminatorii ci este in acelasi timp organul personalitatii umane, al expresivitatii (ca si mimica fetei).
Mana este segmentul anatomic cu cele mai multe tendoane, ele fiind direct implicate in miscarea degetelor.
Leziunea tendoanelor mainii determina imposibilitatea efectuarii miscarilor degetelor si pozitia vicioasa a acestora.
Tendoanele pot fi lezate ca urmare a unor accidente casnice, de munca, rutiere. Leziunile tendinoase pot fi izolate sau asociate cu lezarea altor structuri anatomice : oase, nervi, vase, etc. Mecanismele prin care se produce lezarea tendoanelor sunt variate : taiere, strivire, smulgere. Sectiunea tendoanelor determina incapacitatea de a utiliza mana/degetul afectat, motiv pentru care este necesara repararea acestora.
Repararea tendoanelor mainii se face functie de gravitatea si mecanismul traumatismului, in urgenta imediata (in primele ore de la accident), in urgenta amanata (in primele 24-72 de ore de la traumatism) sau urgenta intarziata (in primele 2 saptamani).
In cazul repararii imediate – tenorafia:
Tendoanele flexoare (cele de pe fata palmara a mainii) care sunt tendoane de forta necesita o tehnica aparte de sutura, care sa reziste miscarilor degetelor si miscarii de apucare si ridicare a diferitelor obiecte.
Tendoanele extensoare (cele de pe fata dorsala a mainii) se sutureaza printr-o tehnica mai simpla. Si tendoanele flexoare si cele extensoare necesita imobilizare pe atela gipsata, timp de 3 saptamani.
Rezultatele depind in mare masura de tipul leziunii, gravitatea acesteia si de timpul scurs de la aparitia acesteia.
In cazul in care au trecut mai multe luni de la traumatism, se iau in calcul metodele de reconstructie tendinoasa: metode de alungire sau remodelare denumite tenoplastii sau eliberarea tendoanelor din cicatrici postraumatice, metoda care se numeste tenoliza, sau chiar grefe tendinoase.
Atunci cand tenorafia nu se poate realiza primara sau exista un defect, o lipsa de tendon, se recurge la interpozitia unei grefe tendinoase. Zonele donatoare pentru prelevarea unei astfel de grefe cele mai des folosite sunt:
tendonul palmar lung (absent totusi la 14% din populatie), tendoanele flexoare superficiale incadrul unor traumatisme complexe unde se prefera tenorafia doar a tendonelor flexoare profunde,tendoanele extensoare scurte ale piciorului.
ANESTEZIA
Aproape toate leziunile mainii pot fi rezolvate sub anestezie locala sau regionala.
Pacientii cu leziuni complexe ce implica osul sau tendoanele flexoare vor beneficia de anestezie ce determina relaxarea musculaturii antebratului (axilara sau chiar anestezie genarala).
Daca nu este necesara anestezia generala poate fi util un blocaj intravenos regional (BIER). Copiii, pacientii cu lezuni bilaterale si cei ce necesita proceduri operatorii prelungite vor beneficia de anestezie generala.
INDICATII POSTOPERATORII – SPECIFICE
- Mentineti mana in pozitie ridicata, deasupra nivelului inimii, cel putin in urmatoarele 72 ore postoperator, inclusiv noaptea (pe 1-2 perne), pentru prevenirea edemului (umflarii mainii).
- Aplicatii locale reci.
- Firele se scot la 14 zile.
- Atela se mentine 3-4 saptamani, functie de procedeul operator folosit.
- Nu solicitati mana in activitati de forta , nu ridicati greutati mai mari de 500 gr. Timp de 2 saptamani postoperator.
- Reluati miscarile mainii cu intensitate progresiva.
- Urmati un program de fiziokinetoterapie in scopul castigarii unui grad cat mai mare de mobilitate la nivelul mainii (aditional celui castigat prin interventia chirurgicala). Recuperarea se incepe dupa 1 luna.
MANAGEMENTUL POSTOPERATOR:
IMOBILIZAREA
Dupa repararea tendoanelor mina este imobilizata in atela gipsata timp de 3 spt.
Imobilizarea degetelor si ARC se face in asa mod incit sa scada tensiunea in tendoanele reparate si sa minimalizeze riscul de rupere.
KINETOTERAPIA
In recuperarea traumatismelor tendinoase kinetoterapia, prin arsenalul sau, reprezinta unul dintre modalitatile de baza in recastigarea functionalitatii main Procesul de recuperare trebuie sa inceapa cat mai devreme postoperator si sa aiba in vedere timpii de cicatrizare si de leziunile asociate. Forta tensila creste in timpul vindecarii tendinoase si devine mai mare prin mobilizare pasiva controlata.
FIZIOTERAPIA
In functie de obiectul urmarit, particularitatile locale ale mainii si particularitatile individuale ale pacientului, kinetoterapeutul va alege procedeul fizioterapeutic cel mai adecvat.
MASAJUL
Pentru mana, in cazul grefei de tendon, se recomanda ca masajul sa se faca cu un antiinflamator vasoconstrictor.