Reparare plagi
Exista mai multe metode chirurgicale de reparare a defectelor cutanate, in functie de marimea si mecanismul de producer ale acestora, anatomia si fiziopatologia zonei:
- Sutura directa: daca defectul cutanat nu este mare.
- Grefarea (acoperirea defectului printr-o grefa cutanata, prelevata de la o regiune a corpului mai ferita vederii – coapse, fese). Dezavantajul acestei tehnici consta in diferentele de textura si culoare ale pielii grefate, uneori fiind prezenta si o denivelare (zona ca o adancitura) in zona operata. De asemenea in zona donatoare ramane o cicatrice cu o suprafata echivalenta cu accea a pielii recoltate. In unele cazuri se poate recolta piele de la nivelul pliului inghinal, cu sutura directa a plagii, rezultand doar o cicatrice liniara.
- Acoperirea defectului prin folosirea unor lambouri cutanate din vecinatate, excesul de piele fiind rezultatul folosirii unui expander tisular. Aceasta tehnica este mai laborioasa si implica mai multe etape (introducerea expanderului sub piele, expandarea sa la volumul dorit prin injectii repetate de ser fiziologic, indepartarea expanderului si folosirea excesului de piele creat pentru acoperirea zonei plagii rezultata din indepartarea tatuajului). Pe langa avantajul ca tesutul folosit la acoperirea defectului este asemanator si compatibil cosmetic, apar insa si unele neajunsuri ca prezenta unor cicatrici suplimentare deformarea regiunii de vecinatate si uneori afectarea musculaturii comprimate.
Dupa tratament se aplica un pansament cu unguent cu antibiotic care este schimbat zilnic timp de 2-3 saptamani, perioada in care se realizeaza reepitelizarea. Dezavantajul pansamentului de lunga durata e inlaturat de folosirea procedeului de excizie chirurgicala directa.
INDICATII POSTOPERATORII – SPECIFICE
- Firele de sutura vor fi scoase la 12-14 zile postoperator.
2. Timp de 2 saptamani dupa interventia chirurgicala, limitati activitatile dumneavoastra cat mai mult posibil. Evitati orice intindere sau ridicare de greutati. Nu conduceti vehicule timp de 1 saptamana. Ati putea relua cele mai multe dintre activitatile dumneavoastra normale dupa 2 saptamani. Nu ridicati nici macar copii mici (0-2 luni) timp de 3 saptamani. Nu ridicati greutati mai mari de 5 kg timp de 6 saptamani