Reparare fracturi oase mana

Reparare fracturi oase mana

Mâna este alcătuită din mai multe tipuri de oase: carpiene, metacarpiene și falange.

Falangele sunt oase mici care formează degetele. Există două falange, la nivelul degetului mare și trei în fiecare dintre celelalte degete. Metacarpienele reprezintă cele cinci oase care se găsesc la nivelul palmei mâinii.

Ce sunt fracturile de falange și de metacarpiene și cum se tratează:

Fracturile oaselor mâinii, de falange și de metacarpiene, sunt destul de comune. Pentru unele dintre ele, chirurgia este cea mai bună soluție pentru a reda pacientului mobilitate normală a mâinii și pentru a asigura vindecarea corectă într-un timp cât mai rapid.

O astfel de fractură poate fi cauzată de o căzătură, de răsucire, strivire și sunt mai des întâlnite la persoanele care practică activități fizice precum fotbal, schi sau sporturi de contact.

img-17

Simptome fracturilor de falange și metacarpiene

Semnele și simptomele unei fracturi la nivelul falangelor sau metacarpienelor sunt:

  • apariția umflăturii
  • învinețirea pielii
  • sensibilitate sau durere
  • deformare
  • incapacitatea de a mișca degetul afectat
  • degetul pare mai scurt
  • degetul rănit se poziționează „cruciș” sau „în foarfecă” peste degetul vecin

Diagnostic fracturilor de falange și metacarpiene

Medicul va examina mâna afectată și degetele, cu atenție, urmărind semnele și simptomele descrise anterior, precum și eventuale tăieturi și lacerații ale pielii, rigiditatea și limitarea capacității de mișcare a degetelor și prezența amorțelii – care poate fi un semn de afectate nervoasă.

Specialistul va mai evalua și tendoanele mâinii, pentru a se asigura că acestea funcționează corect și, totodată, va căuta potențiale semne de instabilitate la nivelul încheieturilor din vecinătatea fracturii.

Radiografiile realizate la nivelul regiunii radio-carpiene și a mâinii, în întregime sunt instrumente de bază, în diagnosticarea fracturilor de falange și metacarpiene, a localizării și gravității acestora. Incidența de profil pentru degetul afectat este, de cele mai multe ori, cea mai importantă și, din păcate, nu se efectuează corect în cele mai multe cazuri. Din această cauză, apare o incidență oblică a întregii mâini.

TRATAMENT

Tratamentul pentru fracturile de falange și metacarpiene

 1. Nechirurgical:

În cele mai multe cazuri, o fractură a oaselor mâinii se poate remedia, cu ajutor de specialitate, fără tratament chirurgical, atunci când deplasarea se poate corecta ușor, sub anestezie locală, sau când nu există deplasare. În funcție de tipul și de localizarea fracturii, tratamentul poate include purtarea unui ghips, a unei atele sau altor accesorii medicale de imobilizare, pentru o anumită perioadă de timp.

 1. Chirurgical:

Toate celelalte fracturi, sau când sunt mai multe oase implicate, pot necesita intervenție chirurgicală, în vederea realinierii fragmentelor de os rupte.

Operațiile se efectuează cu anestezie locală și cu pacientul treaz pentru a putea executa mișcările normale în timp ce se decide metoda finala de fixare; în acest fel vom fi siguri ca fragmentele nu se mișca, tendoanele sunt întregi, fără sa fie incomodate de prezența materialelor metalice.

Materialele metalice vor susține oasele până la vindecare, de cele mai multe ori doar 2-3 săptămâni.

 

MANAGEMENTUL POSTOPERATOR: 

 

IMOBILIZAREA

 

Dupa repararea fracturilor oaselor mana este imobilizata in atela gipsata timp de 3 spt.

Imobilizarea degetelor si ARC se face in asa mod incit sa scada tensiunea in oasele reparate si sa minimalizeze riscul de rupere.

 

KINETOTERAPIA

 

In recuperarea traumatismelor osoase kinetoterapia, prin arsenalul sau, reprezinta unul dintre modalitatile de baza in recastigarea functionalitatii mainii. Procesul de recuperare trebuie sa inceapa cat mai devreme si sa aiba in vedere timpii de cicatrizare si de leziunile asociate

 

FIZIOTERAPIA

 

In functie de obiectul urmarit, particularitatile locale ale mainii si particularitatile individuale ale pacientului, kinetoterapeutul va alege procedeul fizioterapeutic cel mai adecvat.

 

MASAJUL ca element clasic este indicat a câte 10 – 14 sedinte.

Acest site web folosește cookie-uri și vă solicită datele personale pentru a vă îmbunătăți experiența de navigare.