Tratamentul ridurilor cu botox si acid hialuronic

Denumirea "Botox" provine din termenul "toxină botulinică".

Inițial, indicațiile terapeutice ale Botox-ului se limitau în tratamente neurologice și oftalmologice, pentru tratarea spasmelor musculare și a strabismului. Cercetatorii au concluzionat că este nevoie de 2500 - 3000 de unități de toxină pentru ca aceasta sa fie letală pentru oameni, iar în scopuri cosmetice se folosesc în mod uzual doar 75 - maxim 100 de unitati Botox. În prezent, tratamentul cu toxină botulinică este unul dintre cele mai frecvente și solicitate proceduri.

Față se transforma iremediabil cu timpul din cauza acțiuni factorilor daunatori la care pielea este expusă zilnic, dar și datorită moștenirii genetice pe care o are fiecare. Odată cu vârsta, pielea pierde apă, iar colagenul epidermic se reduce și el, determinând îmbătrânirea pielii și apariția ridurilor. Pe lângă acești factori inevitabili, alimentația, stresul, îngrijirea defectuoasă a pielii contribuie la accelerarea procesului de îmbătrânire a pielii. Cutele ce apar între sprâncenele noastre sunt de fapt un rezultat al mișcării continue a mușchilor feței.

Care sunt indicațiile Botoxului?

Dacă doriți să scapați de anumite riduri sau pur și simplu să corectați anumite trasături sau imperfecțiuni, este foarte ușor! Tratamentul este simplu și constă în efectuarea mai multor puncții (înțepături) care se realizează cu un ac foarte fin exact în mușchii responsabili de mișcările de expresie. Deși nu este o procedură dureroasă, se poate folosi o anestezie locală, cu ajutorul unei creme de xilină, care reduce disconfortul dat de intepatura acului.

Botoxul este indicat pentru ameliorarea temporară a aspectului ridurilor de expresie, moderate spre severe, dintre sprâncene, de la nivelul frunții și cele de la coada ochilor (“laba de gâsca”), la adulți cu vârsta sub 65 de ani.

Botoxul acționează prin blocarea impulsurilor nervoase către mușchii în care a fost injectat, prevenind contracția acestora, determinând o paralizie temporară și reversibilă.

Procedura nu durează mai mult de 20 de minute, iar după injectare nu este nevoie de timp de recuperare. După procedură este recomandat ca pacientul să nu stea întins sau sa se aplece timp de 4 ore după tratament, să nu maseze zonele tratate și să nu facă efort fizic timp de 24 de ore. Este indicată însă contracția voluntară a mușchilor injectați (mișcări ușoare de încruntare, de încrețire a frunții, de închidere și deschidere a ochilor), care grăbește instalarea efectului dorit.

Când apare rezultatul?

Rezultatul apare în câteva zile, iar ridurile se atenuează în aproximativ o saptămână. Aspectul este foarte plăcut,,natural și senin, iar la majoritatea pacienților apare un efect de ridicare a jumătăților laterale ale sprâncenelor,care este binevenit. După primul tratament, rezultatul durează între 3 - 6 luni, după care expresia feței revine la "forma" inițială.Este momentul când tratamentul trebuie repetat, iar rezultatul poate să țină de data aceasta mai mult; după 4-5 astfel de ședințe efectele tind să se prelungească în timp.

Care sunt reacțiile adverse?

Reacțiile adverse sunt rare și nu sunt periculoase, fiind reprezentate de dureri de cap, posibilă "cădere" de sprânceană sau de pleoapă, vedere tulbure sau de paralizia altor mușchi decât cei vizați. Multe dintre aceste posibile efecte dispar la câteva zile dupa procedură.

Acidul hialuronic (HA) este o substanță care există în mod natural în piele și ajută la hidratare și volumizare. Acesta se prezintă sub forma unor geluri injectabile care se introduc în și sub piele pentru a reface instantaneu volumul pielii, pentru a netezi și a face să dispară ridurile faciale și pentru a redefini buzele.

HA este o substanță ideală pentru umplerea dermică deoarece conferă o senzație naturală în piele și are efect de durată. Durata efectelor poate depinde de vârstă, cantitatea de filler injectat, locul de injectare, calitatea pielii și în general, de starea de sănătate și de modul de viață al pacientei. Totuși, efectele benefice pot dura până la un an de la aplicarea tratamentului.

Ce este îmbătrânirea?

Cu cât arăți mai tânăr, cu atât te simti mai bine, dar înaintarea în vârstă reprezintă un proces care nu poate fi oprit, process care modifică aspectul și proprietățile pielii. Ridurile sunt consecința procesului de îmbătrânire. Odată cu înaintarea în vârstă, stratul intern, denumit derm, începe să se subțieze, rețeaua de elastină (proteină care conferă gradul de întindere al pielii) și fibrele de colagen (principalele proteine de susținere de la nivelul pielii), care susțin straturile superficilale, devenind mai slabe sau rupându-se pot cauza apariția ridurilor. Pielea devine mai fragilă și mai puțin elastică, conținutul de acid hialuronic (HA) din piele scade, glandele care produc sebum (sebacee) devin mai puțin active și pielea devine mai uscată. Pielea își pierde culoarea tinereasca și stralucirea.

Vârsta, hormonii, expunerea la soare, fumatul, toate au rolul lor ducând la apariția ridurilor. Pe lângă toate aceste schimbari, forța de gravitație acționeaza trăgând de piele și determinând lăsarea acesteia. Toate acestea contribuie la apariția ridurilor.

Ridurile dintre sprâncene (riduri de încruntare) și ridurile care pleacă de la colțul ochilor (denumite și "laba gâștii") se formează din cauza contracțiilor mușchilor faciali. Râsul, încruntarea, privirea cu coada ochiului și alte expresii faciale obișnuite determină accentuarea acestor riduri.

Care sunt efectele secundare?

Imediat dupa injectare poate apărea:

- o înroșire;
- o umflătură și o învinețire în jurul locului de injectare.

Majoritatea efectelor secundare sunt ușoare sau medii și dispar după câteva zile:

- durere/sensibilitate;
- întărire;
- chisturi/umflături;
- învinețire;
- prurit(mâncărime locală);
- decolorare;
- riscul de infectare.

Ce trebuie să fac înainte de tratament?

Trebuie să evitați aspirina sau alte medicamente non-steroidale și anti-inflamatorii o perioadă de cateva zile înainte de injectarea cu Acid hialuronic. Acest lucru va reduce riscul de învinețire și sângerare a locului injectat.

La prima dumneavoastră vizită, trebuie să il informați pe medic cu privire la antecedentele medicale și sau orice probleme actuale, precum și în ceea ce privește alergiile pe care le aveți la medicamentația administrată.

Ce trebuie să fac după tratament?

În primele 24 de ore după tratament, pentru a reduce la minim riscurile de înroșire temporară, umflare și/sau mâncărime,trebuie să evitați:

- exercițiile solicitante;
- expunerea excesivă la soare sau caldură;
- băuturile alcoolice.
Nici un tratament nu poate opri procesul de îmbătrânire, dar, daca doriți să mențineți efectul, repetați tratamentul conform indicațiilor medicului dumneavoastră!