Rinoplastie
Nasul reprezintă cea mai proeminentă trasatură a feței și participă la definirea armoniei feței. Când nasul este disproporționat, în comparație cu celelalte trăsături ale feței, aspectul general este afectat. Frecvent, caracteristicile nasului sunt rezultatul eredității; uneori sunt datorate traumatismelor survenite ulterior.
Dacă nu vă place nasul dumneavoastră, chirurgia cosmetică poate reprezenta soluția ideală. Rinoplastia îmbunătățește proporțiile nasului, refacând armonia feței și redându-vă încrederea în sine!
Rinoplastia totală înseamnă corecția tuturor structurilor nazale, atât cele cartilaginoase, cât și cele osoase.
Rinoplastia partială înseamnă corecția doar a structurilor cartilaginoase și presupune o perioadă de refacere mai scurtă decât în cazul rinoplastiei totale.
Tehnici: rinoplastia închisă - în care toate inciziile sunt în interiorul nărilor și nu există nicio cicatrice exterioară. Se efectuează mai ales în cazul rinoplastiei “per primam”. În cazul reintervențiilor la nivelul nasului, corecțiile se pot face fie prin rinoplastie închisă, dar cel mai adesea printr-o rinoplastie deschisă, metoda la care abordul se face la vedere, prin practicarea unei incizii minime, puțin vizibile, la nivelul columelei.
Ce este chirugia estetică a nasului?
Chirurgia estetică a nasului sau rinoplastia este intervenția chirurgicală de îmbunătățire a proportiilor și aspectului nasului:
- Marimea nasului în contextul armoniei faciale;
- Lățimea nasului;
- Profilul nasului;
- Vârful nasului;
- Dimensiunea narinelor;
- Asimetria nazală.
Candidații ideali:
- Persoane sănătoase, care nu au boli cu risc vital sau afecțiuni ce interferă cu procesul vindecării;
- Nefumători;
- Persoane realiste, care doresc să-și îmbunătățeasca aspectul nasului.
Cum aflu dacă am nevoie de această intervenție?
Primul pas este o consultație cu chirurgul plastician. Aici veți primi toate informațiile utile despre:
- Scopul dorit și o evaluare a cazului dumneavoastră;
- Tipurile de intervenții;
- Riscurile și complicațiile posibile.
Starea generală de sănătate are un mare impact asupra calității rezultatelor. Vor fi evaluate cu atenție de către chirurgul dumneavoastră atât starea de sănătate fizică, cât și cea emoțională. Succesul procedurii, siguranța și satisfacția dumneavoastră depind de:
- Gradul de comunicare cu chirurgul;
- Istoricul medical corect și complet, inclusiv medicația curentă, vitamine, suplimente alimentare, alcool, fumat, consum de droguri;
- Seriozitatea dumneavoastră în ceea ce privește respectarea cu strictețe a instrucțiunilor date de medicul curant.
În ce constă intervenția chirurgicală?
Rinoplastia este o intervenție individualizată care ia în calcul caracteristicile anatomice specifice fiecarei fețe în parte, ce anume doriți să corectați, cauzele acestui "defect", posibilitățile reale de a obține rezultatul dorit. Chirurgul va evalua cazul și vă va descrie tehnicile chirurgicale posibile.
Dacă doriți un nas foarte simetric, trebuie să aveți în vedere că orice față are un anumit grad de asimetrie. De aceea nasul pe care trebuie să vi-l doriți este cel care se potrivește cel mai bine feței dumneavoastră. De asemenea, este foarte importantă integritatea funcției nasului și refacerea ei în cazul în care aceasta era afectată.
Cum ma pregatesc pentru operatie?
Veți primi informații complete și corecte cu privire la procedura pe care o doriți.
Vi se vor da indicații în ceea ce privește ziua preoperatorie:
- lista de investigații preoperatorii;
- evitarea unor medicamente care pot interfera cu procesul de recuperare și cu vindecarea;
- date despre anestezie.
Riscurile asociate acestei intervenții sunt infecțiile sau sângerările la acest nivel. La acestea se adaugă riscurile anesteziei. Chirurgia nasului este o procedură la care aspectul estetic nu este predictibil și în unele cazuri o a doua intervenție poate fi necesară pentru a obține rezultatul dorit.
Operația are loc într-o sală chirurgicală, sub anestezie generală sau locală. Chirurgul și asistentele de sală vă vor oferi confortul și siguranța necesară pe toată durata intervenției.
Postoperator vi se aplică pe nas o atelă metalică sau gipsată și un pansament special. Îngrijirile postoperatorii cuprind tolaleta și pansamentul zonei operate,medicație care să prevină infecția și care să reducă inflamația exagerată a zonei operate.
Ce trebuie să fac după operație?
Imediat postoperator apare: edem, echimoză, dureri de cap și disconfort, care pot fi controlate cu medicație specifică și aplicații locale reci. Echimozele pot persista 7-10 zile postoperator.
Trebuie sa vă mențineți capul la un nivel mai înalt decât restul corpului, atât ziua, cât și noaptea, până când edemul local dispare. Reluarea activităților normale, ușoare este posibilă de îndată ce vă simțiți în stare. De obicei, pansamentele nazale sunt îndepărtate după 3-5 zile, atelele trebuie purtate până la trei săptămâni.
Utilizarea fardurilor cosmetice poate camufla echimozele și iritațiile pielii de la acest nivel. Procesul de vindecare continuă mai multe săptămâni după operație. Sunt recomandate cremele protectoare împotriva UV. Este necesară o protecție continuă împotriva eventualelor traumatisme la acest nivel, pe o perioadă de cel puțin 4-5 luni.
Când obțin rezultatul definitiv?
Se apreciază că la aproximativ un an avem rezultatul definitiv al intervenției. În general rezultatele rinoplastiei sunt permanente; totuși cartilajele nazale sunt într-un continuu proces de remaniere,de aceea rezultatul se poate modifica cu timpul.
Deși tratamentul este eficient, totuși 1% din pacienți nu obțin rezultatele dorite!