Reconstrucția sânilor

Problema reconstrucției sânilor, după ablația oncologică este un subiect delicat. Rezecția oncologică, modernă, a sânului nu mai este atât de radicală cum era în urmă cu 10 ani, astfel încât zona să nu ramână mutilată.

Momentul reconstrucției mamare este ales în funcție de stadiul maladiei canceroase. Daca stadiul cancerului este mai evoluat și este nevoie de iradierea țesuturilor, reconstrucția va fi temporizată. Ideal, aceasta ar trebui facută în același moment operator cu rezecția oncologică, așa încât, implicațiile socio-psihologice pe care le poate avea lipsa unui segment atât de nobil, la o femeie, sunt mult diminuate.

Metodele cele mai utilizate de reconstrucție a sânilor sunt:

- implanturile mamare siliconice, după utilizarea prealabilă a expanderelor tisulare;
- lambourile pediculate: de Latissimus Dorsi, de TRAM;
- lambourile liber transferate: de Latissimus dorsi, de TRAM, de gluteus, de gracillis

Dacă excizia este minimă, introducerea unui implant rezolvă relativ ușor problema. Dacă excizia este totală, cu crearea unui defect mare de parți moi și piele, este utilizat cel mai frecvent un lambou musculocutan de Latissimus Dorsi pediculat. Trebuie luate în calcul și metodele de reconstrucție a areolei mamare și a mamelonului. Cea mai eficientă este tatuajul medical.O altă variantă o reprezintă grefa de piele liberă pe toată grosimea.

Tehnicile se pot combina pentru a obține rezultate cât mai naturale. Asocierea cu tehnicile de liposcultură și microlipofiling poate fi benefică. Astfel marginile implanturilor vor fi mai puțin perceptibile la palpare.

Recostrucția sânului este posibilă oricând, după eliminarea cancerului, chiar dacă au trecut mai mulți ani, cu condiția ca boala sa fie ținută sub control.

Care sunt contraindicațiile metodei?

- Stadii avansate ale maladiei canceroase;
- Paciente necompliante;
- Patologii asociate ca infecții, emaciere, diabet zaharat;
- Boli grave dermatologice sau de sânge, etc.

Câte operații trebuie să fac pentru reconstrucția sânului?

Ablația oncologică este prima etapă operatorie. Dacă tipul rezecției oncologice și stadiul cancerului o permit, se poate face și reconstrucția mamară în același timp operator. Ulterior, la 2-3 luni va fi nevoie de a doua intervenție chirurgicală prin care va fi scos expanderul și va fi înlocuit cu o proteză definitivă. Tot în acest moment poate fi realizată și corecția de formă a sânului contralateral, dacă este nevoie. De asemenea, se poate face și reconstrucția de areola și mamelon.

În cazul în care cancerul este avansat, este necersară iradierea. După iradiere se poate tenta o reconstrucție. În cazul iradierii tesuturilor acestea devin foarte friabile fiind greu de manipulat în timpul actului operator. Posibil să fie necesare mai multe operații pentru reconstrucția sânului.

Influențeaza reconstrucția mamară evoluția cancerului?

Reconstrucția mamară pare să nu influențeze în nici un fel evoluția cancerului mamar.

Ce complicații pot apărea?

Complicațiile pot fi imediate sau tardive:

- Hematoame, sângerări masive, prevenite, prin montarea intraoperatorie a drenajului aspirativ, care se lasă o perioadă mai lungă de timp (7 – 10 zile);
- Seroame în peste 50% dintre cazuri;
- Infecţii;
- Dehiscenţa plăgii;
- Necroze tegumentare și de părți moi;
- Aspect inestetic;
- Cicatrizarea deficitară;
- Asimetrie cu sânul contralateral.

Deși tratamentul este eficient, totuși 1% din pacienți nu obțin rezultatele dorite!