Peelingul chimic
Peeling-ul chimic poate restabili aspectul tânăr al tenului dumneavoastră, îndepărtând hiperpigmentările datorate expunerii îndelungate la soare, ridurile fine, iritațiile sau cicatricile post acnee. Pielea va arăta mai tânără, mai întinsă și mai proaspătă, chiar dacă nu toate imperfecțiunile au fost eliminate. Ridurile mai profunde și alte neregularități necesită aplicarea unor alte tratamente sau tehnici.
Substanțele chimice utilizate sunt: retinolul și acidul glycolic pentru riduri și iritații mai superficiale și acidul tricloracetic (TCA) pentru neregularități mai profunde și discromii. Pentru tratamentele mai agresive este necesară o vacanță medicală, de la cateva zile la cateva săptămâni.
Aceste substanțe pot fi utilizate în mai multe concentrații, în funcție de profunzimea peeling-ului pe care dorim să-l performăm. Sunt necesare mai multe ședințe pentru a obține rezultatul dorit.
Pacienții sunt sfătuiți să folosească produse cosmetice cu blocante UV sau să evite expunerea la soare mai multe luni după tratament, mai ales după peeling-urile profunde.
Același tratament poate fi folosit și pentru "atenuarea" aspectului inestetic al vergeturilor.
Peeling-ul chimic:
- îndepărtează ridurile superficiale;
- îndepărtează iritațiile superficiale;
- corectează problemele de pigmentație;
- poate fi folosit și pe gât sau alte zone ale corpului;
- profunzimea peeling-lui poate fi ajustată;
- sunt necesare mai multe tratamente pentru a obține și menține rezultatul dorit.
Nu este nevoie de anestezie în acest tip de peeling, pentru că substanța în sine are efect anestezic.
Doctorul va aplica cu grijă soluția de peeling pe pielea curățată în prealabil. Va apărea o senzație de pișcătură sau arsură pe masură ce soluția este aplicată. Un tratament al întregii fețe durează, în medie, 30 de minute. Protecția solară este importantă.
Ce este un peeling chimic?
Peeling-ul chimic reprezintă procedeul prin care se utilizează substanțe chimice ca retinolul, acidul tricloracetic sau acidul glicolic, pentru a îndepărta straturile superficiale și distruse ale pielii și reîntinerirea pielii îmbătrânite.
Ce se întamplă după peeling-ul chimic?
Zona injectată devine rosie, caldă și dureroasă la palpare, aceste modificari menținându-se de la câteva ore la câteva zile, în funcție și de materialul genetic al fiecăruia dintre noi. În această perioadă nu este indicat să se administreze antiinflamatoare. Senzația pe care o veți resimți este aceea a unei arsuri solare sau a unei arsuri de vânt la nivelul feței. Pielea este întinsă excesiv și dacă se exagerează mimica feței, se pot produce fisuri cu sângerări. Pielea trebuie lasată sa se vindece natural fără a grabi "cojirea". Dacă nu respectați aceste indicații, pot apărea cicatrici severe.
Cum se aplică peeling-ul chimic?
Pielea este în prealabil tratată cu produse speciale de curățire pentru a îndepărta grasimile naturale situate la nivelul pielii. Apoi se aplică soluția de peeling. Timpul de acționare a acidului este diferit. În funcție de soluția utilizată și de rezultatul dorit, acidul se neutralizează și se îndepărtează sau se autoneutralizează.
Când apar primele rezultate?
Veți observa apariția unui tegument roz care se evidențiază sub peeling. Este interzis să se “cojească” pielea , grăbind eliminarea descuamărilor. În câteva săptămâni, colorația roz va dispărea, în funcție și de profunzimea peeling-ului.
Ce riscuri sunt?
Daca aveți herpes oral, acesta trebuie tratat cu Acyclovir. Acest produs scade semnificativ riscul împrăștierii infecției virale. Dacă aveți o acutizare a bolii în timpul perioadei de vindecare, virusul se poate împrăștia la nivelul feței, rezultând cicatrici severe și permanente. Pentru peeling-uri mai profunde este nevoie de mai multe săptămâni pentru o refacere completă. Hiperpigmentația (colorație excesivă a pielii) sau hipopigmentația (decolorarea pielii) sunt incidente posibile. Acestea sunt temporare. Infecția apare în cazuri excepționale; trebuie îngrijite corespunzator eritemul și procesul de descuamare al pielii. Cicatricile pot apărea doar în cazul în care nu sunt respectate îngrijirile post peeling.
Care sunt contraindicațiile peeling-urilor chimice?
Expunerea permanentă la soare sau utilizarea frecventă a solarului contraindică peeling-ul!
Arsura solară sau de vânt, pielea crapată, epilarea recentă cu ceară sau utilizând creme depilatoare sunt de asemenea situații în care peeling-ul este contraindicat.
Herpesul acut, negii, istoric de cicatrici cheloide reprezintă contraindicatii absolute!
Administrarea Accutane în ultimul an este de asemenea contraindicație!
Sarcina, perioada de alăptare, istoric de boli autoimune, tratamente prin iradiere sau chimioterapie, toate acestea reprezintă situații în care peeling-ul trebuie evitat.
Deși tratamentul este eficient, totusi 1% din pacienți nu obțin rezultatele dorite!