Otoplastie

otoplastiaOtoplastia-corecția urechilor constă în rectificarea mărimii și formei pavilionului auricular, precum și a distanței acestuia în raport cu craniul. Otoplastia corectează și anomaliile de la nivelul lobulului urechii.

Există mai multe tehnici de corecție, cea mai raspandită este aceea prin care se realizează o modelare a reliefurilor, de la nivelul pavilionului auricular, însoțită adesea de excizia unei porțiuni de cartilaj și tegument din spatele urechii, așa încât cicatricile vor fi foarte puțin vizibile.

Cum aflu dacă am nevoie de această intervenție?

Primul pas este o consultație cu chirurgul plastician. Aici veți primi toate informațiile utile despre:

- Scopul dorit și o evaluare a cazului dumneavoastră;
- Tipurile de intervenții;
- Riscurile și complicațiile posibile;

Starea generală de sănătate are un mare impact asupra calității rezultatelor. Vor fi evaluate cu atenție de către chirurg, atât starea de sănătate fizică cât și cea emoțională. Succesul procedurii, siguranța și satisfacția dumneavoastră depind de:

- Gradul de comunicare cu chirurgul;
- Istoricul medical corect și complet, inclusiv medicația curentă, vitamine, suplimente alimentare, alcool, fumat, consum de droguri; intervenții chirurgicale în antecedente;
- Seriozitatea dumneavoastră în ceea ce privește respectarea cu strictețe a instrucțiunilor date de medicul curant.

Care sunt riscurile otoplastiei?

Operația are riscurile oricarei intervenții chirurgicale: sângerări locale și hematoame.

Urechea este o structură friabilă, cartilaginoasă care trebuie manipulată și tratată într-un mod mai special, altfel pot apărea infecții și necroze locale.

Care sunt indicațiile otoplastiei?

Otoplastia se adresează tuturor pacienților care au urechile decolate, adică așa numitele “urechi clăpăuge” sau celor la care relieful pavilionului auricular este plat sau au urechile prea mari..
Și pacientii care au lobulul urechilor prea mare, prea depărtat de craniu sau cei la care există găuri prea mari sau prea multe pentru cercei, pot beneficia de această intervenție chirurgicală.

Care sunt contraindicațiile operației?

Otoplastia este contraindicată pacienților cu boli grave ale coagulării sângelui, cu boli grave infecțioase sau dermatologice, celor cu tulburări ale cicatrizării, pacienților diabetici, cardiaci, etc.

În ce constă intervenția?

Operația se face sub anestezie generală sau locală. Vindecarea imediată durează 12 zile, moment în care se scoate materialul de sutură. În următoarele 2 luni de la operație pacientul trebuie să poarte o bentiță elastică ce va menține poziția cât mai apropiată a urechilor de craniu. Imediat după ce acestea sunt lăsate libere, la câteva luni, ele se vor mai depărta puțin de craniu. Rezultatul final al operației il putem avea la 6 luni.

Reintervențiile de corectare sunt mult mai dificile din cauza structurilor extrem de friabile, din această zonă și mai ales datorită epuizarii resurselor de tegument și cartilaj, în operațiile precedente nereușite.

Este o operație dureroasă?

Operația se desfașoară sub anestezie generală sau locală. Postoperator se administrează analgezice și antiinflamatorii. La 12-14 zile se scoate materialul de sutură și pacientul poate face baie.

Unde vor fi plasate cicatricile?

Cicatricile sunt plasate în spatele urechilor, în pliul retroauricular, așa că după vindecare vor fi foarte puțin vizile rămânând ca niște linii albe foarte subțiri. Este utilă folosirea unguentelor care modelează cicatricile, pe o perioadă lungă de timp, de cel putin 6 luni.

Deși tratamentul este eficient, totuși 1% din pacienți nu obțin rezultatele dorite!