Mezoterapia
Este o terapie franțuzească, nechirurgicală, ce presupune injectarea de cocktail-uri de substanțe (amestecuri de vitamine, aminoacizi, enzime și alte substanțe farmacologice active) la nivelul mezodermului (stratul mijlociu al pielii). Acesta este stratul cel mai activ, la nivelul său aflându-se fibrele de colagen și elastină. Tot aici se desfășoară cele mai importante procese biologice. Starea de sănătate a mezodermului se reflectă în aspectul și tonicitatea pielii noastre. Substanțele folosite în cadrul terapiei sunt introduse local, în cantitate mică, cu ajutorul unor ace foarte subțiri sau cu ajutorul unor aparate. Terapia este minim invazivă și foarte puțin dureroasă în cazul injectării locale și total inofensivă în cazul folosirii aparatelor ”fără ac”.
Mezoterapia are beneficii în eliminarea celulitei, are efecte antiîmbătrânire la nivelul pielii și efect de întinerire la nivelul zonelor expuse de-a lungul vieții la lumina solară, cum ar fi fața, mâinile și decolteul.
Ce aspecte inestetice pot fi tratate cu ajutorul mezoterapiei?
Mezoterapia estetică se utilizează pentru:
-reîntinerirea, energizarea și tonifierea tenului;
-tratarea celulitei;
-tratarea țesutului adipos în exces localizat (colacei, aripioare, genunchi, glezne, gușă);
-tratarea vergeturilor;
-tratarea alopeciei (chelie);
-tratarea petelor hiperpigmentare;
Este un tratament dureros?
Nu. Utilizarea acelor foarte fine reduce simțitor senzația dureroasă.
Este nevoie de recuperare după tratament?
Nu. Tratamentul nu presupune întreruperea activității zilnice. Dar sunt de evitat băile fierbinți și exercițiile fizice pentru o perioadă de 24-48 de ore.
Ce se întâmplă după injectare?
Discomfortul local prin injectare este minim. Pot fi percepute ușoare senzații de arsură sau mâncărime și înroșirea zonelor injectate. Roșeața locală care poate să apară imediat după injectare și semnele înțepăturilor dispar la cel mult 30 de minute după. În cazul lipolizei injectabile (pentru depozitele adipoase localizate) roșeața poate persista câteva ore până la o zi și pot apărea mici vânătăi în zonele tratate.
Cât durează o ședință?
De regulă, o ședință de mezoterapie nu depășește 30-45 de minute.
Când apar primele efecte?
Rezultatele devin vizibile în funcție de tipul constituțional al fiecărui pacient. În medie, primele îmbunatățiri pe care le observă pacientul apar dupa 2-3 ședințe de mezoterapie, dar, în general, e nevoie de 4-6 ședințe pentru a avea un efect evident.
Care sunt contraindicațiile mezoterapiei?
Afecțiunile cronice ale pielii, infecțiile localizate, diabeticii, cardiacii, cei care urmează un tratament anticoagulant și femeile însărcinate nu pot fi candidați ai mezoterapiei.
Rezultatele sunt durabile?
Desigur, mezoterapia nu poate chiar să oprească îmbătrânirea pielii, ci doar să îi ofere strălucire și să încetinească efectele implacabile ale procesului de îmbătrânire, la nivel cutanat. Pentru rezultate susținute este necesară o monitorizare atentă a progreselor făcute cu ajutorul mezoterapiei, și pot fi necesare ședințe repetate, periodice.
Ce este celulita și cum poate fi tratată prin mezoterapie?
Așa-numita "coajă de portocală" care provoacă "discomfortul" estetic apărut la nivelul coapselor, abdomenului sau al feselor, apare la ...90% dintre femei!
Celulita este prezentă acolo unde există un strat de grasime! Femei mai slabe sau mai grase, tinere sau mai în vârstă... pot fi afectate de celulită, cu atât mai mult cu cât ele se expun anumitor factori: o alimentație dezechilibrată (grăsimi animale în exces, consumul insuficient de fructe și legume proaspete), lipsa exercițiului fizic, "exploziile" sau dereglarile hormonale (pubertatea, sarcina, folosirea nejudicioasă a anticoncepționalelor, menopauza sau sindromul premenstrual), stresul, fumatul, consumul de cafea și de alcool.
Toți acești factori provoacă o încetinire a circulației sângelui și a limfei în țesutul grasos. Retenția apei și a substanțelor toxice amplifică toate aceste fenomene, ducând la apariția unor benzi de fibroză între celulele grase. Așa apar nodulii și denivelarile inestetice ale pielii din celulită.
Prin injectarea unui amestec de substanțe în funcție de gradul celulitei, celulele adipoase eliberează grăsimea pe care o conțin, care va fi metabolizată de către organism. În același timp, circulația sanguină și drenajul limfatic din zonele afectate de celulită vor fi stimulate, contribuind astfel la distrugerea benzilor de fibroză care dau aspectul caracteristic celulitei. După mai multe ședințe, pielea valurită dispare.
Mezoterapia tratează celulita în mod direct, favorizând întinerirea pielii, netezirea acesteia și reducerea grăsimii din zonele țintă. Mezoterapia nu necesită spitalizare, anestezie generală sau repaus prelugit la pat.
Care sunt contraindicațiile mezoterapiei?
Afecțiunile cronice ale pielii, infecțiile localizate, diabeticii, cardiacii, cei care urmează un tratament anticoagulant și femeile însărcinate nu pot fi candidați ai mezoterapiei.
Ce trebuie să fac după tratament?
Discomfortul local prin injectare este minim. Pot fi percepute ușoare senzații de arsură sau mâncărime, urmate de înroșirea zonelor injectate. Toate acestea dispar însă în câteva ore. De evitat sunt baile fierbinți și exercițiile fizice pentru o perioadă de 24-48 de ore. Rezultatul obținut după o serie de ședințe, trebuie menținut prin repetarea procedurii o dată sau de doua ori pe an.
Câte ședințe sunt necesare pentru tratarea celulitei?
În funcție de cât de avansată este celulita, sunt necesare mai multe ședințe repetate la intervale de 1-4 săptămâni. Primele rezultate apar dupa 3-4 ședințe. Dacă unii pacienți pot sesiza o îmbunătățire notabilă după prima ședință, există și cazuri unde sunt necesare mai multe ședințe de injectare pentru o corecție eficientă.