Mărirea buzelor
Buzele formează unul dintre cele mai vizibile organe şi poate, cea mai expresivă parte a corpului uman, astfel că nu e deloc surprinzător că augmentarea buzelor a devenit atât de populară. Buzele au, de asemenea, un rol multifuncţional, oferind o deschidere pentru alimente şi băuturi, un instrument de comunicare verbală şi non-verbala, un organ senzorial şi o zonă erogena.
Mărirea buzelor (augmentarea buzelor) se face cu ajutorul diferițelor produse. Diversitatea acestora este atât de mare, încât este aproape imposibil de trecut în revistă fiecare preparat pentru mărirea buzelor și denumirea comercială a acestuia. Este însă foarte important de menționat că unele dintre produse prezintă un grad ridicat de reacții adverse, riscuri, pe care dacă pacienta și le asumă, atunci medicul va practica operația.
Preparatele de acid hialuronic sunt cele mai lipsite de riscuri și drept urmare sunt și cele mai folosite pentru augmentarea buzelor.
Augmentarea buzelor se poate face și folosind grasimea proprie, prin tehnica numita microlipofiling. Grasimea se recoltează din zone ale corpului, unde aceasta se află în exces și se transplantează la nivelul buzelor, după prelucrarea acesteia.
Altă variantă de augmentare a buzelor este tehnica “lambourilor de avansare”, prin care, în interiorul gurii se creaza și se încizează câteva lambouri de avansare, cu ajutorul cărora se mărește rosul buzei, dinspre interior spre exterior. Aceasta tehnică se aplică anumitor cazuri selectionate, pacientelor la care distanța dintre nas și buze nu este prea mare.
Cum aflu dacă am nevoie de această intervenție?
Primul pas este o consultație cu chirurgul plastician. Aici veți primi toate informațiile utile despre:
- Scopul dorit și o evaluare a cazului dumneavoastră;
- Tipurile de intervenții;
- Riscurile și complicațiile posibile.
Starea generală de sănătate are un mare impact asupra calității rezultatelor. Vor fi evaluate cu atenție de către chirurgul dumneavoastră, atât starea de sănătate fizică, cât și cea emoțională. Succesul procedurii, siguranța și satisfacția dumneavoastră depind de:
- Gradul de comunicare cu chirurgul;
- Istoricul medical corect și complet, inclusiv medicația curentă, vitamine, suplimente alimentare, alcool, fumat, consum de droguri; intervenții chirurgicale în antecedente;
- Seriozitatea dumneavoastră în ceea ce privește respectarea cu strictete a instrucțiunilor date de medicul curant.
Rezultatul chirurgical este definitiv?
Rezultatul intervențiilor chirurgicale de mărire a buzelor este definitiv. Ideal ar fi ca orice tehnică chirurgicală de marire a buzelor sa fie urmată si de o tehnică de injectare de acid hialuronic sau de grăsime proprie, așa încat să se obțina totodată și o creștere a volumului.
Intervenția este dureroasa?
Augmentarea chirurgicală a buzelor se face cu anestezie generală sau locală. În interiorul gurii sau la marginea buzelor se pun câteva fire care vor trebui scoase după câteva zile. Cicatricea postoperatorie trebuie ferită de expunerea la radiațiile UV.
Care sunt riscurile augmentării chirurgicale a buzelor?
Riscurile sunt aceleași ca pentru orice intervenție chirurgicală: sângerări locale și hematoame. Rezultatul final al intevenției apare după 6 luni, când cicatricea va deveni definitivă.
Care sunt contraindicațiile augmentarii chirurgicale a buzelor?
Contraindicațiile sunt reprezentate de:
- bolile grave de sânge;
- bolile grave dermatologice sau infecțioase;
- diabetul zaharat;
- infecții grave în sfera orobucală sau dentară;
Pacienții cărora li se recomandă și aplică aceste intervenții chirurgicale trebuie atent selectionați pentru a obține rezultate cât mai bune.
Care sunt indicațiile augmentării chirurgicale a buzelor?
Tehnica de excizie și sutură a marginilor buzelor se aplică în general persoanelor cu buze extrem de mici, la care există suficient tegument în exces, la nivelul ariei periorale.
Tehnica lambourilor de avansare se aplica persoanelor cu buze mici, la care nu există tegument perioral în exces, adica distanța buze-nas și respectiv distanța buze-menton sunt mai mici decât normal.
Deși tratamentul este eficient, totuși 1% din pacienți nu obțin rezultatele dorite!