Liposculptura sânilor
Sânii pot fi modelați și pe baza țesutul gras.
- Se poate realiza reducția mamară prin lipoaspirația grăsimii glandulare și a celei dispuse periglandular. Aceasta metodă se aplică doar în cazurile selecționate, în care sânul este alcătuit predominant din țesut gras;
- Liposculptura se adresează, de asemenea, și pacientelor mai slabe, la care după operația de mărire a sânilor cu implanturi siliconice, se pot simți marginile implantului. Prin introducerea de grăsime la aceste nivele, se rezolvă astfel acest neajuns;
- O altă indicație a liposculpturii mamare o reprezintă modelarea sânilor în reconstrucția după ablația oncologică.
Operația este extrem de minuțioasă, durează 6-7 ore, iar rezultatele sunt inconstante. De obicei, procedură trebuie repetată pentru a obține rezultate satisfăcătoare.
Mai nou, microlipofilingul se asociază cu o nouă tehnică, PRP (plasma îmbunătățită cu plachete), cu rezultate excelente.
Pentru cine este indicată liposculptura?
Augmentarea prin liposculptură se aplică pacientelor la care există exces de țesut gras care poate fi recoltat, transferat și grefat la nivelul sânilor.
Reducția mamară prin lipospirație este indicată în cazul în care se dorește o micșorare moderată a glandei mamare, când pielea de la acest nivel este elastică, când nu sunt acceptate cicatricile permanente pe care le presupune o intervenție clasică de ridicare a sânilor (mastopexie).
Cât durează operația?
Operația poate dura de la câteva minute, până la 6-7 ore, în funcție de volumul de muncă și de tehnica aleasă. Remodelarea conturului mamar prin microlipofilling este o intervenție care poate să dureze 15 minute.
Când pot repeta liposculptura?
Există la toți pacienții un grad mai mare sau mai mic de resorbție a grăsimii transplantate (aproximativ 30-50%); pacienții sunt informați că se va face o hipercorecție (adică se va introduce puțin mai mult decât ar trebui) a zonelor modelate. Chiar și în aceste cazuri, însă, este nevoie de o altă intervenție, care poate fi făcută la 5-6 luni distantă, uneori chiar mai repede.
Deși tratamentul este eficient, totuși 1% din pacienți nu obțin rezultatele dorite!