Liftingul facial

Primele semne ale îmbătrănirii apar la nivelul feței. Liftingul facial, cunoscut și sub denumirea de ritidectomie, rezolvă problema pielii căzute de la nivelul feței și gâtului, îndepărtarea grăsimii în exces, precum și "întinderea" țesuturilor subtegumentare. Astfel, fața își va recăpăta aspectul tânăr și proaspăt. De obicei, pentru a obține rezultate estetice cât mai bune, liftingul facial trebuie să fie însoțit și de lifting cervical.

Ce este liftingul facial?

Pacienții cu vârste cuprinse între 40 și 60 de ani beneficiază cel mai mult în urma liftingului facial.

Liftingul facial rezolvă următoarele defecte ale feței:

- șanțurile nazogeniene adânci, pronunțate;
- pierderea liniei bine definite a mandibulei;
- ridurile adânci și pielea cazută la nivelul obrazului;
- pielea cazută și ridurile de la nivelul gâtului.

Cum aflu dacă am nevoie de această intervenție?

Primul pas este o consultație cu chirurgul plastician. Aici veți primi toate informațiile utile despre:

- Scopul dorit și o evaluare a cazului dumneavoastră;
- Tipurile de intervenții;
- Riscurile si complicațiile posibile.

Starea generală de sănătate are un mare impact asupra calității rezultatelor. Vor fi evaluate cu atenție de către chirurg, atât starea de sănătate fizică, cât și cea emoțională. Succesul procedurii, siguranța și satisfacția dumneavoastră depind de:

- Gradul de comunicare cu chirurgul;
- Istoricul medical corect și complet, inclusiv medicația curentă, vitamine, suplimente alimentare, alcool, fumat, consum de droguri; intervenții chirurgicale în antecedente;
- Seriozitatea dumneavoastră în ceea ce privește respectarea cu strictețe a instrucțiuniilor date de medicul curant.

Dacă sunteți supraponderală și intenționați să țineți o dietă, pierderea în greutate poate afecta rezultatul final. Doctorul dumneavoastră va analiza structura osoasă și țesuturile subiacente, textura și elasticitatea pielii, precum și severitatea ridurilor și pliurilor feței. Vi se va arăta locul inciziilor și vi se va expune tot planul operator. De asemenea, veți fi informată despre alte proceduri care se pot asocia în același timp operator cu liftingul facial:

- Lifting de frunte;
- Blefaroplastia;
- Rinoplastia;
- Peelingul chimic sau rejuvenarea laser pentru ridurile fine.

În ce constă intervenția?

Sunt mai multe variante tehnice. De obicei, incizia este ascunsă în conturul natural al urechii și în zona păroasă a capului. O mică incizie poate fi necesară sub bărbie, prin care se pot îndepărta depozite de grăsime și se pot netezi zonele fibrozate ale mușchilor gătului. Se practică decolarea pielii de țesuturile de dedesubt și se excizează excesul de tegument, după care se suturează la loc. În unele cazuri, țesuturile mai profunde sunt repoziționate și ele, astfel încât să confere feței un aspect mai ferm.

Cum mă pregătesc pentru operație?

Veți primi informații complete și corecte cu privire la procedura pe care o doriți.

Vi se vor da indicații în ceea ce privește ziua preoperatorie:

- Lista de investigații preoperatorii;
- Evitarea unor medicamente care pot interfera cu procesul de recuperare și cu vindecarea;
- Date despre anestezie;
- Oprirea fumatului cel puțin două săptămâni înainte și după operație;
- Este indicat să alegeți o coafură în așa fel încât părul să acopere traiectele de incizie până la vindecarea lor completă.

În fiecare an, mii de femei și bărbați beneficiază de această procedură, fără a experimenta complicații majore. Chirurgul dumneavoastră vă va informa atât asupra riscurilor, cât și asupra beneficiilor liftingului facial. Riscurile asociate acestei intervenții sunt infecțiile, sângerările, hematoamele și chiar necroza pielii de la acest nivel. La acestea se adaugă riscurile anesteziei.

Este bine să urmați cu strictețe toate sfaturile medicului și să-l consultați ori de câte ori aveți nelămuriri.

Operația are loc într-o sală chirurgicală, sub anestezie generală sau locală. Chirurgul și asistentele de sală vă vor oferi confortul și siguranța necesară pe toata durata intervenției.

Postoperator veți avea pansate zonele unde s-au practicat inciziile. Adesea se plasează în regiunea obrajilor tuburi de drenaj aspirativ pentru a reduce riscul formării hematoamelor.

Ce trebuie sa fac după operație?

Disconfortul este de obicei minim, durerea poate fi controlată ușor cu medicația prescrisă. Deși vindecarea este un proces ce diferă de la o persoană la alta, totuși se poate trasa o linie general valabilă, după cum urmează:

Prima zi - Trebuie să stați la pat, cu capul așezat pe mai multe perne, pentru a minimaliza apariția echimozelor (vânătăi) și a edemului facial (umflarea feței).

În prima săptămână:

- Edematizarea feței atinge limita maximă și apoi începe să scadă treptat;
- Se îndepărtează materialul de sutură;
- Puteți să vă reluați activitățile ușoare, de zi cu zi, dar trebuie să continuați să dormiți cu capul într-o poziție mai ridicată;
- Se poate reveni la utilizarea fardurilor.

După două săptămâni:

- majoritatea echimozelor (vânătăilor) au dispărut;
- vă puteți relua toate activitățile.

După șase săptămâni:

- puteți relua exercițiile fizice;
- edematierea feței se diminuează gradat;
- sensibilitatea pielii își revine la normal în cele mai multe cazuri. Uneori zone de anestezie pot persista mai multe luni.

Trebuie evitată expunerea la radiații UV, pe toată perioada vindecării și trebuie folosite creme protective pe termen lung. Un număr de factori incluzând ereditatea și stilul de viață, joacă un rol important în longevitatea rezultatelor. Deși procesul de îmbătrânire continuă, majoritatea pacienților sunt foarte multumiți cu rezultatele obținute, pe perioade lungi de timp.

Când obțin rezultatul definitiv?

Cea mai mare parte a pacienților sunt foarte multumiti cu noua înfățișare. Deși procesul vindecării durează mai multe luni, rezultatul final este pe masura așteptărilor. Un număr de factori ca de exemplu ereditatea și stilul de viață, au un rol important în durabilitatea rezultatelor. Procesul înaintării în vârstă va continua și după operație.

Deși tratamentul este eficient, totuși 1% din pacienți nu obțin rezultatele dorite.