Excizia tumorilor de piele
Tumora cutanată se definește ca o aglomerare celulară fără funcționalitate.
Tumorile pot fi benigne sau maligne
Tumorile benigne sunt neoformații celulare instabile cu tendința la crestere lentă. Pot avea origine în orice structură a pielii. Au creștere lentă și nu metastazează.
Tumorile maligne reprezintă proliferări celulare anarhice care sunt capabile de invazie în țesuturile din jur și de diseminare la distantă (metastazare).
Factorul de risc major pentru cancerul cutanat este reprezentat de expunerea excesivă la soare, mai ales în copilărie.
TB cutanate pot fi:
- Tumori epiteliale (polipul, keratoza, etc);
- Tumori ale țesutului conjunctiv (cheloidul, xantelasmele, dermatofibroamele, lipoamele, etc);
- Tumori chistice (chistul epidermoid, chistul dermoid,etc);
- Tumori vasculare (hemangiomul);
- Tumori pigmentare (nevii pigmentari)
- Leziunile premaligne se definesc ca fiind proliferări benigne ale structurilor cutanate cu potențial crescut de malignizare (keratoza actinică, dermatita postiradiere, leziuni ulcerative cronice,etc)
TM cutanate sunt:
- Carcinomul bazocelular (epiteliomul)-CBC;
- Carcinomul spinocelular-CSC;
- Melanomul malign.
CARCINOMUL BAZOCELULAR
Este cea mai frecventă formă de cancer de piele (65-80%). Apare pe zonele expuse la soare, are evoluție lentă și metastazeaza extrem de rar.
Apare frecvent pe față (nas, buze, frunte, pavilion auricular), torace anterior si se prezintă inițial ca mici noduli, rotunzi, translucizi, care ulterior evolueaza către ulcerații, acoperindu-se de cruste și sfaceluri.
Tratamentul profilactic constă în evitarea expunerii la soare și utilizarea cremelor fotoprotectoare.
Tratamentul curativ este reprezentat de excizia chirurgicală. Defectul fie se suturează direct, dacă este posibil, fie se închide prin utilizarea grefelor, lambourilor locoregionale sau liber transferate.
Carcinomul bazocelular poate recidiva.
Rezultatele tratamentului chirurgical depind de tipul leziunii, gravitatea acesteia și de timpul scurs de la apariția acesteia.
CARCINOMUL SPINOCELULAR
Este un cancer cutanat mult mai agresiv, cu o rată de creștere rapidă, invazie locală și capacitate de metastazare crescută. Predomină la barbați, mai ales la fumători și imunodeprimați. Se localizează de obicei pe tegumente modificate, pe leziuni precanceroase (radiații actinice, cicatrici cronice, traumatisme).
Tratamentul este chirurgical și constă în excizia agresivă cu limite mari de excizie atât la suprafață, cât și în profunzime.
Defectul fie se sutureaza direct, dacă este posibil, fie se închide prin utilizarea grefelor, lambourilor locoregionale sau liber transferate.
Carcinomul spinocelular poate recidiva frecvent.
Rezultatele tratamentului chirurgical depind de tipul leziunii, gravitatea acesteia și de timpul scurs de la apariție.
MELANOMUL MALIGN
Este o tumoră malignă melanocitară, extrem de agresivă, ce apare în orice celulă capabilă să formeze melanină. Apare mai frecvent la barbații de 35-50 ani, mai ales pe torace, iar la femei la nivelul gambelor (prognostic mai bun).
Etiologia este necunoscută. Factorii predispozanți implicați sunt: genetici, leziuni melanice preexistente, traumatisme locale, radiatii UV, imunosupresia.
Melanomul malign apare ca o leziune hiperpigmentară, ușor inflamată, prost delimitată, cu margini neregulate, cu prurit (mâncarime) și policromie (zone maro închis spre deschis).
Tratamentul constă în excizia chirurgicală completă, cu margini de siguranță largi, în limite oncologice. Se practică biopsia nodulului santinelă la pacienții cu melanom malign >1mm. Dacă se depistează micrometastaze, se practică evidare ganglionară completă.
Recidivele sunt frecvente.
Rezultatele tratamentului chirurgical depind de tipul leziunii, gravitatea acesteia și de timpul scurs de la apariția acesteia.