Corecții la nivelul mamelonului

Acest tip de corecție se asociază cel mai frecvent cu corecțiile de la nivelul areolelor mamare, în cadrul reconstrucțiilor de sân post neoplasm mamar. Când ablația este unilaterală, se poate folosi un fragment din mamelonul sânului sănătos care se transplantează pe sânul reconstruit.

În cazul reducției mamare masive, prin amputație, reconstrucția mamelonului se va face folosind una din tehnicile de reconstrucție utilizând lambouri locale.

Mamelonul invaginat este o deformare a mamelonului, care, în loc sa proemine în exterior, așa cum este firesc, este “ingropat” în areole. De obicei este o problemă congenitală, însă poate fi legată de cicatrici în urma alăptării la sân, infecții ale ductelor mamare sau operații de sân în antecedente. Înfundarea mamelonului poate cauza probleme funcționale cum ar fi iritație, înroșire și disconfort, sau poate impiedica alăptarea la sân.

Corecția chirurgicală se face de cele mai multe ori din considerente cosmetice. Există mai multe grade de retracție:

- Gradul I: mamelonul poate fi tras afară destul de ușor și menținut în această poziție;
- Gradul II: mamelonul poate fi tras afară mai greu; are tendința să se retragă destul de ușor;
- Gradul III: este dificil sau imposibil de a trage afară mamelonul.

Sunt descrise mai multe proceduri chirurgicale, variind de la îngroșarea gâtului sau bazei mamelonului, adăugare de țesut la baza mamelonului, incizii pentru eliberarea contracturilor cicatriceale, până la incizii interne cu suturare, pentru a susține mamelonul. Procedurile sunt clasificate în două mari grupe: unele păstrează ductele mamare, altele le intersectează.

În cât timp mă vindec?

În maxim 2 săptămâni vindecarea este completă, dacă nu apar complicații. La 12-14 zile se va extrage materialul de sutură și pacienta poate să reia igiena locală cu apa caldă și săpun. Cicatricea devine matură de obicei la 6 luni de la operație.

Cât durează operația?

Operația durează, de regulă între, 30 și 60 de minute, in funcție de tehnica aleasă. Tehnica lambourilor de vecinatate este mai rapidă. Tehnica grefării este mai laborioasă și presupune inițial recoltarea grefei din zona înghinală.

Deși tratamentul este eficient, totuși 1% din pacienți nu obțin rezultatele dorite!