Corecții la nivelul areolei mamare

Din punct de vedere estetic, areola mamară reprezintă o componetă foarte importantă a sânului. Orice intervenție la nivelul sânilor presupune întocmirea unui plan operator care va lua în calcul obligatoriu poziția și dimensiunea areolei.

Intervențiile chirurgicale la nivelul sânilor sunt:

- mărirea sânilor cu implanturi prin abord periareolar;
- micșorarea sânilor (orice tehnică);
- reconstrucția sânilor după ablații oncologice.

În primul caz, unii specialiști preferă abordul periareolar, din motive estetice. În cazul în care există diferențe mari de dimensiuni între cele două areole, există posibilitatea corecției acestora prin excizia surplusului și sutura periareolară.

În cazul operațiilor de micșorare a sânilor, areola este corectată în dimensiuni obligatoriu. Aceste operații se realizeaza fie doar printr-o incizie periareolar, fie aceste incizii sunt mai largi, rezultând o cicatrice verticală și, uneori, încă una în șantul inframamar.

În cazul reconstrucției după ablatia sânului, cele mai utilizate metode de reconstrucție ale areolelor sunt, fie grefa de piele hiperpigmentată, fie, mai simplu, tatuarea zonei. Pentru prima metodă se recolteaza piele din zona inghinală, unde de obicei este mai închisă la culoare și se grefează la nivelul neoareolei. În același timp, operator, se reconstruiește și mamelonul, printr-una dintre tehnicile de corecții la nivelul mamelonului.

Când se poate face reconstrucția areolei mamare?

Operația de reconstrucție a complexului areolomamelonar se poate face fie în același moment operator, dacă este vorba de o amputație mamară de micșorare sau se face la câteva luni după ablația oncologică și reconstrucția sânului.

Care sunt complicațiile?

În cazul reconstrucției cu grefă de piele, există riscul ca aceasta să se necrozeze și să fie nevoie de o altă metoda de reconstrucție. Există riscul, de asemenea, ca pe zona grefată să crească păr, pentru ca pielea recoltată din zona inghinală are păr.

Deși tratamentul este eficient, totuși 1% din pacienți nu obțin rezultatele dorite!