Corecția ginecomastiei
Ginecomastia este o afecțiune specifică bărbaților și constă în dezvoltarea în exces a glandelor mamare. Ginecomastia poate apărea în urma creșterii propriu-zise a volumului glandei mamare sau dezvoltării în exces a țesutului gras de la acest nivel. Poate fi unilaterală sau bilaterală, simetrică sau cu diferențe de aspect și/sau dimensiuni.
Cauzele pot fi creșterea hormonilor feminini în organismul barbatului, datorită unei dereglari endocrino-metabolică sau administrarea unor medicamente care pot produce ginecomastie temporară. Există situații în care forme de cancer, cu localizări diferite, pot fi însoțite de ginecomastie. De aceea, preoperator, este nevoie de o serie de investigații cu caracter general, dar și specifice țesutului glandular, pentru că dezvoltarea sânilor în exces, la bărbați, poate ascunde o patologie gravă.
Intervenția de corecție constă în excizia glandei mamare parțial sau în totalitate, cu sau fără lipectomia țesutului gras adiacent. Operația se face prin abord periareolar și anume în jumătățile inferioare ale areolelor mamare sau jumătățile laterale ale acestora. Cicatricea rezultantă va fi foarte puțin vizibilă. Țesutul excizat este trimis spre examinare histopatologică.
Cât durează operația?
Operația se desfășoară sub anestezie generală și durează, în medie, o oră.
Ce complicații pot apărea?
Complicațiile imediate sunt comune tuturor intervențiilor chirurgicale și constau în sângerare exagerată, hematoame, dehiscența plagilor, infecții, seroame.
Complicațiile tardive sunt reprezentate de asimetrii ale sânilor sau cicatrici patologice.
Ce se întâmplă postoperator?
Imediat după operație, în cazul ginecomastiilor mari, este posibil să se monteze drenuri, care se vor menține cel puțin 48 de ore.
În toate cazurile, bandajul este elastic, compresiv și se va înlocui, la câteva zile, cu un conformator special compresiv, care se va purta o lună.
Materialul de sutură se suprimă la 7-10 zile de la operație.
Ginecomastia poate recidiva?
Dacă excizia glandei mamare nu este totală, există riscul sa recidiveze.
Deși tratamentul este eficient, totuși 1% din pacienți nu obțin rezultatele dorite!