Blefaroplastie
Ochii reprezintă oglinda sufletului. Sentimentele noastre, felul în care ne simțim fizic, se reflectă în ochii noștri.
Din nefericire, semnele îmbătrânirii au un mare impact asupra ochilor, de aceea ei nu reflectă întotdeauna ceea ce simțim cu adevarat. Excesul de piele al pleoapei superioare va deranjează, vă face să aratați trist sau furios, " pungile" de sub ochi vă fac să aratați oboist? Atunci chirurgia pleoapelor este o procedura indicată pentru dumneavoastră.
Ce este chirurgia pleoapei?
Blefaroplastia corecteaza excesul de piele și grăsime ce formează acele "pungi", atât la nivelul pleoapelor superioare, cât și în cele inferioare, redând aspectul tânăr și luminos al feței.
Blefaroplastia, este o procedură chirurgicală ce corectează aspectul pleoapelor superioare și inferioare:
- Pielea cazută sau ptoza de la nivelul pleoapei superioare, uneori câmpul vizual;
- Grasime în exces, de la nivelul pleoapei superioare;
- "Pungile" de sub ochi;
- Ridurile fine ale pleoapei inferioare.
Sunt un bun candidat pentru această intervenție?
Cel mai frecvent, chirurgia pleoapelor se adresează unei persoane adulte, bărbat sau femeie, cu un țesut facial sănătos și mușchi tonici, care dorește să-și îmbunătățească aspectul pielii din jurul ochilor.
Candidații ideali:
- Persoane sănătoase, care nu au boli cu risc vital sau afecțiuni ce interferă cu procesul vindecării;
- Nefumători;
- Persoane realiste, care doresc să-și îmbunătățească aspectul ochilor.
Care sunt contraindicațiile?
- Glaucom, "ochi uscați", dezlipire de retină;
- Afecțiuni tiroidiene: hiper sau hipotiroidia;
- Boli cardiovasculare, hipertensiune arterială sau alte afecțiuni ale sistemului circulator și boli ale coagulării;
- Diabet.
Cum aflu dacă am nevoie de această intervenție?
Primul pas este o consultație cu chirurgul plastician. Aici veți primi toate informațiile utile despre:
- Scopul dorit și o evaluare a cazului dumneavoastră;
- Tipurile de intervenții;
- Riscurile și complicațiile posibile;
Starea generală de sănătate are un mare impact asupra calității rezultatelor. Vor fi evaluate cu atenție de către chirurgul dumneavoastră, atât starea de sănătate fizică, cât și cea emoțională. Succesul procedurii, siguranța și satisfactia dumneavoastră depind de:
- Gradul de comunicare cu chirurgul dumneavoastră;
- Istoricul medical corect și complet, inclusiv medicația curentă, vitamine, suplimente alimentare, alcool, fumat, consum de droguri;
- Seriozitatea dumneavoastră în ceea ce privește respectarea cu strictețe a instrucțiunilor date de medicul curant.
Veți primi informații complete și corecte cu privire la procedura pe care o doriți.
Vi se vor da indicații în ceea ce privește ziua preoperatorie:
- lista de investigații preoperatorii;
- evitarea unor medicamente care pot interfera cu procesul de recuperare și cu vindecarea;
- date despre anestezie.
In ce constă intervenția chirurgicală?
Procedura chirurgicală este individualizată. Sunt evaluate cu atenție anatomia facială, ce anume doriți să corectați, cauzele acestui "defect", posibilitățile reale de a obține rezultatul dorit. Blefaroplastia îmbunătățește considerabil aspectul feței, corectând pleoapele căzute, "pungile" de sub ochi, prin repoziționarea mușchilor, redistribuirea grăsimii perioculare.
Blefaroplastia poate fi asociată cu alte intervenții la nivelul feței, pentru a obține rezultatele dorite:
- “Rejuvenarea” facială este reprezentată de tehnici de utilizarea a laserului sau peelingului chimic, prin care se obține o îmbunătățire suplimentară a aspectului pielii din jurul ochilor;
- Lifting-ul sprâncenelor este indicat atunci când acestea sunt căzute;
- Lifting-ul treimii medii a feței poate fi asociat în mod fericit cu blefaroplastia, aceasta putând folosi aceleași incizii ca și blefaroplastia;
- Lifting-ul facial sau de gât pot fi asociate de asemenea cu blefaroplastia.
Riscurile asociate acestei intervenții includ infectarea plăgii operatorii, hematoame locale, vindecare tardivă, afectarea temporară a vederii, dificultăți în închiderea completă a pleoapei, de obicei temporar. Ectropionul ( "căderea" marginii pleoapei inferioare), de asemenea temporar, este o complicație care apare destul de rar. La acestea se adaugă riscurile anesteziei.
Operația se va desfașura într-o sală de operație, sub anestezie locală sau generală.
Postoperator, vi se vor aplica la nivelul ochilor, un unguent special și comprese reci. Îngrijirile postoperatorii cuprind tolaleta și pansamentul zonei operate, medicație care să prevină infecția și care să reducă inflamația exagerată a zonei operate.
Ce trebuie să fac după intervenție?
Initial, zona operată va fi edematiată (umflată), cu echimoze (vânătăi) accentuate periorbital. Ulterior, urmează un proces de regresie graduală a acestor fenomene.
Va trebui ca în prima săptămână postoperator, să mențineți cât mai mult posibil poziția capului mai sus decât corpul. Ochii trebuie protejați de lumină puternică sau vânt, prin purtarea unor ochelari de soare.
Inciziile se vindecă în 5-10 zile. Materialul de sutură se suprimă la 5 zile postoperator. Dupa această etapă se poate începe folosirea fardurilor pentru a camufla liniile de incizie. Vindecarea continuă câteva săptămâni, edemul dispare treptat și funcția vizuala revine la normal.
Rezultatele finale se obțin la mai multe săptămâni postoperator și sunt durabile. Protecția împotriva radiațiilor UV, prin folosirea cremelor protectoare, evitarea “solarului” și purtarea ochelarilor de soare, ajută la menținerea rezultatelor pe perioade lungi de timp.
Deși tratamentul este eficient, totuși 1% din pacienți nu obțin rezultatele dorite!